Houthaarden & Kachels

Het knisperend en geurig houtvuur draagt bij tot de authentieke sfeerbeleving van een haard.  Deze haard is niet afhankelijk van elektriciteit en zorgt ten allen tijde voor warme gezelligheid.

 

ABC Haarden heeft een uniek en compleet assortiment nieuwe generatie moderne houthaarden die de milieunormen 2030 halen!! D.w.z.dat deze duurzame haarden bijna de helft minder uitstoot hebben. 

Een goede werking van een houthaard vereist een goede schouwtrek. De belangrijkste kenmerken hiervoor zijn de aanvoer van verse lucht (onderaan het toestel) en de afmetingen (diameter en hoogte) van het rookkanaal.  

In ons eigen metaalatelier maken we alle staalwerk op maat die nodig is voor de afwerking van uw haard (kaders, mantels ...).

Om warmteoverdracht en brandgevaar te vermijden is het belangrijk om de isolerende ombouw rond de haard op de juiste manier uit te voeren. ABC Haarden is reeds meer dan 45 jaar haardenbouwer en heeft hiervoor alle expertise in huis ! 

 

BELANGRIJKE INFO m.b.t. NIEUWE MILIEUWETGEVING

De Green Deal zorgt ervoor dat enkel nog de allernieuwste houthaarden (keuringsnormen 2022) kunnen worden verkocht.  Zij staan ten dienste van het milieu en garanderen een minimale fijnstof uitstoot wegens optimale verbranding. 

Hoe NU al de norm 2030 halen?  Ontdek het via deze link:  http://www.abc-haarden.be/nl/blog/Tag/wetgeving

Overzicht haarden

Bekijk alle verschillende modellen en types in ons gamma.

Alles onder één dak

Advies, ontwerp, productie en installatie van de volledige haardwand.

Belevingsshowroom

Vind uw inspiratie in onze belevingsshowroom.

 • +

  Open houthaard, met gietijzeren achterwand

  +

  Monumentale houten haardwand / kastenwand (type hout: gekleurde eik)

  +

  Vintage meubilair

  +

  Dominante verlichtingsarmaturen

  +

  Hoogpolig tapijt

  +

  Semi-transparante gordijnen zorgen voor diffuus licht

 • +

  Houthaard met liftdeur

  +

  Haardwand gedeeltelijk in metaal uitgevoerd

  +

  Kleurenspel van zwart en wit

  +

  Wand in natuursteen

  +

  Eames Lounge Chair en Ottoman voetbankje in leder

  +

  Tapijt in koeienvel

Welke haard is de beste keuze

Bij de keuze van haard – op gas of hout – moeten we ons een aantal vragen stellen rekening houdend met uw specifieke situatie:

1. Wat is het vermogen van het toestel? icon vraag

Bij de keuze van een haard - gas of hout - moet rekening gehouden worden met het vermogen van het toestel. Dit wordt berekend a.h.v. het aantal m3 van de woonruimte en de isolatiewaarde van de woning. De meeste woningen zijn voorzien van een CV en de haard dient er enkel als bijverwarming. Bijgevolg heeft een gemiddelde woonkamergrootte slechts 3 à 4 kW nodig om de ruimte te verwarmen.

2. Kiest u voor een open of een gesloten verbrandingssysteem? icon vraag

Daarnaast is de keuze voor een open of gesloten verbranding net zo belangrijk.

Een open verbranding is de benaming voor het systeem waarbij de lucht die nodig is voor de verbranding ofwel rechtstreeks van buitenaf ofwel uit de ruimte wordt gehaald. Houthaarden hebben altijd een open verbrandingssyteem en vereisen een goede ventilatie van de woning.  Indien de woning uitgerust is met een 'balansventilatiesysteem' moet er gewerkt worden met een buitenluchtaansluiting. De aangevoerde verse lucht wordt na verbranding afgevoerd via één enkele rookgasafvoer.  Tevens moet je er rekening mee houden dat de afvoer van een houthaard altijd naar boven moet en zelfs boven de nok van het dak moet uitkomen.

Een gesloten verbranding is de benaming voor het systeem waarbij zowel de lucht die nodig is voor de verbranding als de rookgassen door één en hetzelfde kanaal aan-en afgevoerd worden.  Gashaarden hebben een gesloten verbrandingssysteem (ventousesysteem).  De afvoer kan uitmonden zowel in de gevel als door het dak.  Hierdoor heb je meer keuze voor het bepalen van de plaats waar de haard komt. Dit systeem is uitstekend geschikt voor de moderne goed geïsoleerde en mechanische geventileerde woningen.  De diameter van het rookkanaal moet minimum 150mm zijn.

3. Wat is de hoogte en diameter van het rookkanaal? icon vraag

De afmetingen omtrent de hoogte en de diameter van het rookkanaal (indien aanwezig) zijn belangrijk voor de goede werking van de haard en zijn dan ook noodzakelijk om u te helpen bij de juiste keuze van het haardtoestel.

Waarom kiezen voor abc-haarden?

Voor een persoonlijk en deskundig advies omtrent de verdere keuze van de juiste haard kunt u steeds bij ons terecht.  Bovendien kunt u in onze inspiratie-showroom de vele haardmodellen ingebouwd in diverse sferen en stijlen beleven .  Onze experts staan klaar om u een persoonlijk advies op maat te geven, rekening houdend met uw specifieke situatie.  Wij maken dan ook samen, vrijblijvend,  een situatieschets en kunnen uw wensen bespreken omtrent de aankleding rondom de haard.  Wij hebben een eigen metaal-, natuursteen- en schrijnwerkatelier en bieden hiermee alle maatwerk aan onder 1 dak